Foto och montage: Byggcheferna

Bättre säkerhet genom beteendepsykologi

En ny Novus-undersökning genomförd på uppdrag av Byggcheferna avslöjar att branschen gör tvärt emot vad 100-årig forskning lär oss om hur vi påverkar mänskligt beteende och därmed utrotar dödsolyckorna.

Spaning

Genom beteendepsykologisk forskning vet vi att om vi vill påverka människors beteenden behöver vi lägga betydligt mer tid på att uppmärksamma medarbetare som arbetar på ett säkert sätt än på att mäta fel och avvikelser samt att straffa.

Den nya Novus-undersökningen, representativ för samhällsbyggnadssektorns chefer, visar tydligt att branschen gör tvärtom:

  • Bara två procent av cheferna anser att det är vanligare att man förstärker önskade säkra beteenden än avvikelser.
  • Bara 13 procent av cheferna svarar att kommunikationen på arbetsplatsen förstärker det positiva.
  • Disciplinära åtgärder är vanligt förekommande. Sex av tio svarar att disciplinära åtgärder blir följden när någon avvikit från ett säkert beteende.

- En viktig förklaring är att vi byggt upp ett arbetsmiljöarbete som går ut på att leta fel och brister. Vi behöver agera på de risker som finns men det går inte att skapa önskade resultat genom att fokusera på det som är oönskat, säger Fredrik Rosengren, en av Sveriges ledande experter inom beteendebaserad säkerhet.

Samhällsbyggnad skiljer sig från andra branscher i det att arbetet i byggprojekt sker i ständigt nya team med nya medarbetare från många olika företag som arbetar tillsammans i en gemensam riskmiljö. Ständig förändring och olika företagskulturer skapar en ökad risk och därmed extra höga krav på säkerhet. Här är ledarskapet en viktig nyckel för att lyckas få alla i projektet att arbeta säkert.

- Jag är mer hoppfull än på länge: vår undersökning blottar en möjlighet till ett effektivare och forskningsbaserat säkerhetsarbete som gör att nollvisionen för dödsolyckor är inom räckhåll, säger Kajsa Hessel, ordförande i branschföreningen Byggcheferna.

#säkerhet / #arbetsmiljö

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER