Allt fler kollegor i byggbranschen har sin anställning i ett företag utanför Sverige och jobbar tillfälligt på svenska arbetsplatser i olika bygg- och infrastrukturprojekt.

Foto: Svevia

God byggkonjunktur - ger fler utländska kollegor

Personer med anställning utomlands, men som tillfälligt jobbar i Sverige, fortsätter att öka enligt ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket. Det flesta återfinns inom byggbranschen.

Spaning

Antalet utländska arbetare som jobbar en begränsad tid i Sverige ökar kraftigt. I fjol anmäldes totalt 106 799 arbetstagare till Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister. Det är en markant ökning jämfört med 2017. De allra flesta arbetar inom bygg- och i tillverkningsindustrin. Drygt fyra av tio utstationerade kommer från Polen.

Två tredjedelar av de utstationerade jobbar i byggsektorn och förklaringen till ökningen är troligen den starka byggkonjunkturen.

Förra året var ökningen av så kallad utstationerad arbetskraft den största hittills sedan Arbetsmiljöverkets nationella utstationeringsregister infördes för närmare sex år sedan. Under 2018 befann sig i genomsnitt drygt 16 200 utstationerade arbetstagare per månad i Sverige. Det handlar om personer som har sin anställning i andra länder men som tillfälligt har skickats av sin arbetsgivare till Sverige för att arbeta. Totalt registrerades 106 799 personer 2018, att jämföra med 72 552 året innan. Arbetstagare från Polen står för en stor andel av denna ökning.

– Trenden från föregående år håller i sig, när det gäller vanligast förekommande länder och branscher. Efter sex år med registret kan vi se att antalet anmälningar ökat stadigt och rejält. Men om det är anmälningsbenägenheten som ökat eller en faktisk ökning av utstationerade är svårt att säga, säger Arne Alfredsson, t.f. avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Polen är överlägset det enskilda land som utstationerar flest arbetstagare i Sverige även 2018. Drygt 43 procent, motsvarande 46 396 personer, kom från Polen, att jämföra med de länder som var på andra plats vilket är Litauen och Lettland med drygt 7 300 arbetstagare vardera som hade ett pågående uppdrag i Sverige under 2018.

– Reglerna om utstationering finns till för att skapa lika rättigheter för alla arbetstagare i Sverige. Företag ska inte kunna utnyttja skillnader i arbets- och anställningsvillkor för att vinna konkurrensfördelar, säger Arne Alfredsson.

Vanligast är fortfarande sysselsättning inom bygg- och anläggningsverksamhet. Här har också skett en tydlig ökning av antal arbetstagare. Drygt 66 procent av de utstationerade arbetade inom byggverksamhet 2018. Antalet utstationerade inom byggverksamhet har ökat med 26 700 personer jämfört med 2017.

#arbetsmiljö / #säkerhet

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER