Bättre översikt och en möjlighet för fler att ta del av byggprocessen. Drönare utrustade med kamera är en teknik som med fördel används i stora byggprojekt.

Foto: Partille kommun / Powerphoto

Flygande teknik tar centrum till nya höjder

Kameraförsedda drönare har visat sig vara mycket användbara vid byggprojekt. Inte minst för att överblicka arbetet och för att åskådliggöra processen enkelt såväl för medarbetare som för kunder, media och andra intresserade. Svevia och Partille kommun nyttjar tekniken för att följa framväxten av Yllebron och nya Kyrktorget.

Spaning

– Vi har gjort liknande flygningar med drönare i tidigare byggprojekt för att kunna visa hur arbetena fortgår. Det är inte alla som har möjlighet att besöka byggena – inte minst av säkerhetsskäl. De filmade flygningarna underlättar för fler personer att få en bra överblick, säger Andreas Jonsson, produktionschef på Anläggning Göteborg inom Svevia.

Utvecklingen av drönare går snabbt och tekniken blir allt mer pålitlig. För två år sedan var flygtiden normalt mellan 10 till 15 minuter. I dag kan en drönare flyga uppåt 60 minuter, vilket gör att större områden kan täckas in med bättre precision.

Terese Löfgren projektleder ombyggnaden av Kyrktorget i Partille centrum för kommunen och har också upptäckt fördelarna med att använda drönare för att visa byggprocessen.

– Att få följa framdriften i byggprojekten från luften är en ynnest som inte nyttjats tidigare. Vi får tillgång till en helt ny dimension som ger en bättre helhetsbild av arbetena på marken som vi kan använda för information, dokumentation och som underlag när vi pratar om projekten internt, säger hon.

Svevia och Partille kommun har avtal med Göteborgsföretaget Powerphoto som riktat in sig på filmning och fotografering från luften med hjälp av drönare. Företaget har tillstånd från Länsstyrelsen och Transportsstyrelsen att flyga med drönare och har tidigare filmat bygget av Partille arena för Skanskas räkning.

Det senaste året har Powerphoto även börjat testa så kallad fotogrammetri för att skapa tredimensionella bilder. Tekniken går ut på att ett objekt eller ett område fotograferas från luften med ett stort antal överlappande bilder. Utifrån bilderna skapas därefter en tredimensionell skalenlig modell av objektet eller området.

– Fotogrammetri har fram tills helt nyligen varit en väldigt dyr teknik. Men med drönare och programvara som är tillgänglig för vem som helt har det blivit mycket enklare och billigare att framställa tredimensionella bilder av landskap, säger Janne Axell på Powerphoto.

Med tekniken kan man studera och visualisera ett objekts fysiska struktur eller områdes topologiska och geologiska egenskaper. Till exempel för att visa en byggnads arkitektur i 3D eller för att kartera vägbyggen i syfte att förebygga sättningsskador och upptäcka andra geologiska avvikelser.

– Tekniken är helt klart spännande för byggbranschen. Inte minst för att kunna ge en tredimensionell bild av hur planerade hus kommer att hänga samman med befintlig bebyggelse, tror både Andreas Jonsson och Terese Löfgren.

#bro / #utveckling / #teknik

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER