Många inom byggbranschen arbetar dagligen i en miljö fylld av damm från stenmaterial.

Foto: Skeeze från Pixabay

Utbildning i VR-miljö om kvartsdamm

Det finns ett stort behov av utbildning inom riskerna med att arbeta i miljöer med kvartsdamm. En miljö som många inom byggbranschen befinner sig i nästan dagligen.

Spaning

Varje år exponeras 80 000 personer i Sverige för kvartsdamm på sin arbetsplats. I förlängningen kan det leda till dödliga sjukdomar som silikos (stendammslunga), cancer och KOL.

För att möta utbildningsbehovet och spridakunskapen om riskerna med kvartsdamm har JSB Construction och Ramirent tillsammans med VR/AR-bolaget One Reality tagit fram en utbildning i VR-miljö. Syftet är att utbilda och informera medarbetare i byggbranschen om riskerna med kvartsdamm och hur man kan skydda sig samt att skapa mer effektiva och säkra arbetsplatser.

- Våra medarbetare är vår absolut viktigaste resurs därför tar vi nu nästa steg i kampen mot den dolda faran, det farliga kvartsdammet. Vi jobbar i en miljö där våra medarbetare riskerar att utsättas för kvartsdamm och vi är övertygade om att ökad kunskap och förståelse bland medarbetarna om riskerna som finns kommer leda till ökad motivation att skydda sig, säger Mats Björnlund, Arbetsmiljöspecialist på JSB Construction, i ett pressmeddelande.

Kvartsdamm finns i våra vanligaste bergarter och är därför en naturlig del på många byggarbetsplatser. Trots att det till och med finns dokumenterade dödsfall tänker inte många på de risker som är förenade med kvartsdamm.

Arbetsmiljöverkets erfarenhet är att många arbetstagare som rör sig på bygg och anläggnings- arbetsställen är omedvetna om riskerna för både asbest- och kvartsdammexponering eftersom det kan ta flera år för arbetsrelaterade sjukdomar att utvecklas.

Trots att man kan få betala sanktionsavgift om man inte har en skriftlig dokumentation och kontroll av anordning för att hålla damm borta verkar det finns ett motstånd i branschen mot att använda skyddsutrustning. Det vittnar Arbetsmiljöverkets inspektörer om i en tidigare artikelserie från I Perspektiv som handlar om riskerna med- och okunskapen om kvartsdamm.

Mellan 2012 och 2017 anmäldes 21 arbetssjukdomar från näringsgrenarna inom bygg. De tre till fem personer som varje år får diagnosen silikos (stendammslunga) kommer att avlida i förtid då det inte finns någon behandlingsmetod utöver lungtransplantation. Dessa siffror bedöms dock vara underdiagnostiserade med tanke på att insjuknandet i regel sker efter arbetslivet.

Läs fler artiklar om kvartsdamm

Motstånd att använda skyddsutrustning:
http://iperspektiv.se/5.2f268ce316738d9bd7b3c84.html

Stor okunskap om att kvartsdammet dödar:
http://iperspektiv.se/5.2f268ce316738d9bd7b3b2c.html

Kvartsdamm ökar risken för lungcancer:
http://iperspektiv.se/5.2f268ce316738d9bd7b3fdf.html

Fyra tips för säkrare arbete med kvartsdamm:
http://iperspektiv.se/5.2f268ce316738d9bd7b3ff8.html

Föreskrifter

Arbetsmiljöverkets föreskrifter: ”Kvarts – stendamm i arbetsmiljön” började gälla den 2 november 2015.

Föreskrifterna syftar till: Att fler ska arbeta med förbyggande åtgärder och riskbedömning för att undvika kvartsexponering. De är utformade för att fungera för alla typer av arbetsplatser, fasta och tillfälliga.

#arbetsmiljö / #säkerhet

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER