Mats Åkerlind förhandlingschef på Sveriges byggindusrier

Foto: Sveriges Byggindustrier

Kvalitetsäkrad utbildning

Maskinentreprenörerna, Byggnads, Seko och Sveriges Byggindustrier har kommit överens om ett nytt avtal för de yrkesutbildningar som leder fram till yrkesbevis. Det nya avtalet omfattar elever som avslutar sin utbildning på gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram från och med 2021.

Spaning

Med det nya yrkesutbildningsavtalet vill parterna underlätta nyanställningar med enklare regler som efterfrågas av arbetsgivare. Man har en tydligare kvalitetssäkring av grundutbildningen och stärkt anställningsskydd med en tillsvidareanställning som kan inledas med en provanställning.

- Det råder stor kompetensbrist i byggbranschen. Det nya avtalet är ett viktigt steg för att få in fler människor. Inte minst är det vår förhoppning att fler nyanlända ska hitta till branschen och att andelen kvinnor ska öka. Det nya avtalet innebär också att vi öppnar upp nya vägar för de som idag befinner sig lång ifrån arbetsmarknaden vilket känns mycket bra, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Yrkesutbildningsavtalet lägger grunden för den yrkesutbildning som sker i gymnasieskolan, i yrkesutbildning för vuxna och i branschens egen lärlingsutbildning i företag. Det nya avtalet säkerställer att alla utbildningsvägar ställs under samma kvalitetskrav.

#Säkerhet / #Framtid / #utveckling

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER