Patrick Trägårdh

Nationell plan för infrastruktur skapar jobb

För att genomföra åtgärderna i Trafikverkets förslag till nationell plan kommer det att behövas cirka 235 000 årsarbetare inom hela anläggningsbranschen.

Spaning

Moderniseringen av transportsystemet skapar ökad sysselsättning i hela landet både direkt inom bygg- och transportbranschen och indirekt genom att en förändrad infrastruktur förbättrar tillgängligheten i samhället. För att kunna utföra alla åtgärder i Trafikverkets planförslag måste hela branschen växa kraftigt och rekrytera en ny typ av kompetens till följd av teknikutveckling och digitaliseringens möjligheter.

Trafikverket

Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör

– Vi behöver samverka med andra parter i branschen för att vi ska klara den framtida kompetensutmaningen. Trafikverket har redan tagit flera initiativ som att erbjuda järnvägsutbildning till nyanlända, men mer behöver göras. Vi samarbetar även inom ramen för Järnvägsbranschens samverkansforum och tillsammans med Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik och Designföretagen för att säkerställa kompetensförsörjningen och för att attrahera nya medarbetare till branschen, säger Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör.

Trafikverket har fått kraftigt höjda anslag till investering och underhåll de kommande åren. Budgeten ökar från 52 miljarder kronor 2016 till 65,7 miljarder kronor 2019, enligt regeringens infrastruktur- och budgetpropositioner.

#Trafikverket

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER